Ockelbo Plastkultur

Människor i hela Europa, i arabländerna och ända borta i fjärran östern skriker högt av skräckblandad glädje i Ockelbos häftigaste exportprodukt: vattenrutschbanorna.

Tillverkaren - Kjell Olsson - har varit entreprenör i plastbranschen sedan 1970 och driver Ockelbo Plastindustrier AB sedan 1998. - Nu trappar jag ner, säger han, men tillägger att han nog ofta kommer att finnas på det växande företaget.

Kjell Olsson är en av många Ockelbobor som har Erik Ockelbo-Lundgren att tacka för sitt plastkunnande. Själv gick han som ung till båtfabriken i Mo och tittade på hur de som jobbade med båtarna gjorde. Och han kan i dag skratta åt minnet av sitt första och misslyckade försök att bygga en båt, som blev alltför tjockt struken med plast.

Han började som egen företagare 1970 och tillverkade plastskärmar till bilar, bland annat Volvo och Ford.

- Och så var jag och jobbade ibland hos Ockelbo-Lundgren, men inte som anställd. Det var på Bengt Naenfelds tid, när han var ägare till Ockelbo-Lundgrens.

Kjell blir nästan lite högtidlig när han pratar om Erik Lundgren, menar att han var en fantastisk företagare och pionjär, även när det gällde plastkunnande.

- Ibland undrar man hur det hade sett ut i Ockelbo om han hade fått leva. Det hade säkert varit någonting stort här.

Själv arbetade han alltså aldrig åt Erik Ockelbo-Lundgren. Han blev tillverkare av båtar och kanadensare samt legotillverkare av formar och huvar och kåpor till snöskotrar, med Industribolagets nya ägare som kunder.

- Några anställda hade jag inte. Det var jag och Erna, säger han och nickar uppskattande mot sin fru.

Kjell Olsson hade bredd i sin tillverkning. Han gjorde delar till företaget Lenko i Östersund, som tillverkade Larven snöskotrar.

- Det gjorde vi i många år, till 1982 när våra lokaler i Lingbo brann ner. Sedan byggde vi eget i Flaggbacken i Ockelbo och tillverkade formar till Industribolagets skotrar, vi gjorde huvar till Lenko och plastdetaljer till snökanoner.

Kjell har dessutom gjort detaljer till flera ambulanstillverkare.

- Här skulle jag egentligen inte ha varit, säger han lätt road om Ockelbo Plastindustrier AB.

- Men jag började vara här, och så blev det halvtid, och heltid. Och 1998 blev jag delägare. Det bara blev så.

Ockelbo Plastindustrier AB är ett rent produktionsbolag. Det är Hydrosport AB i Gävle som marknadsför, säljer och monterar företagets produkter; ett 50-tal vattenrutschbanor varje år. Kjell Olsson konstaterar att tillverkningen har legat på ganska jämn och hög nivå under de tio åren. Några egentliga svackor har han inte upplevt.

- Det har varit bara att köra, säger han och berättar, lite försiktigt, att det finns tankar på utbyggnad och nyanställningar.

- Vi är tio här i dag men skulle kunna behöva någon mer.

Han berättar med entusiasm om den senaste anställningen, den sedan länge nedlagda skoterfabrikens utvecklingschefchef Stig Eriksson, som efter sommaren blir företagets vd.

- Han kan allt det här. Och han ska fortsättningsvis leda företaget.

Ockelbo har varit stort när det gäller plast. Ockelbobåtarna är fortfarande älskade och åtråvärda, det gjordes plasthuvar och andra detaljer till snöskotrar och entreprenörer levererade plastprodukter långt utanför Ockelbo.

- Vi var ett tiotal företag, säger Kjell Olsson men konstaterar att flertalet företagare har uppnått pensionsålder.

- Och vi har alla fått våra grundkunskaper från Ockelbo-Lundgren, den saken är klar. Och sedan har kunskaperna förstås utvecklats, med sprutmetoder och allt sånt där.

Kjell Olsson säger att det var mycket nära kontakt mellan de tiotalet familjeföretag i Ockelbo som arbetade med plast.

- Vi hjälpte varann och lånade av varann. Vi försökte få så mycket jobb vi kunde men konkurrerade aldrig och försökte aldrig ta jobb ifrån varann. Och oftast hade alla för mycket, så att vi inte hann med.

Ungefär så är det alltså även i dag. De få veckor på året som det kan ha varit någon nedgång har företaget tacksamt tagit emot.

- Då har vi fått tid för reparation och underhåll av formar och mycket annat. Men årstider har inte spelat någon roll eftersom vi säljer över så stor del av världen, och konjunkturerna har vi inte märkt så mycket av.

Jobbar ni för att växa?
- Ja, visst gör vi det, svarar Kjell Olsson. Och Stig Eriksson nickar instämmande.

Och en utbyggnad blir det...

- Det ska ju planeras också, säger Kjell lite försiktigt. Och förresten, säger han skrattande, det är ett problem för nya vd:n.

- Angenäma problem, replikerar Stig Eriksson.

Slutligen, Kjell Olsson, vad har varit roligast med det jobb du har gjort?

- Det har varit att utveckla formar. Det finns ett välbefinnande i att utveckla grejer. Och att sedan utveckla något nytt.

Publicerat i SvenskPress.se 19/6, 2008

Klassiska Ockelbobåtar.

Klassiska Ockelbobåtar.

Klassisk snöskoter: Ockelbo 300.

Klassisk snöskoter: Ockelbo 300.

Barnrutschbana.

Barnrutschbana.

Ockelbo äventyrsrutscbanor finns i stora delar av världen, här på Rhodos.

Ockelbo äventyrsrutscbanor finns i stora delar av världen, här på Rhodos.

Klassiska Ockelbobåtar.

Klassiska Ockelbobåtar.

Klassisk snöskoter: Ockelbo 300.

Klassisk snöskoter: Ockelbo 300.

Barnrutschbana.

Barnrutschbana.

Ockelbo äventyrsrutscbanor finns i stora delar av världen, här på Rhodos.

Ockelbo äventyrsrutscbanor finns i stora delar av världen, här på Rhodos.

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK